Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Mäuschen DFC 

Kokonimi Mäuschen DFC ​Kutsumanimi Maus, Hiirulainen, Maisa
​Rotu FWB Sukupuoli​ Tamma
Syntynyt 01.04.2016 Säkäkorkeus 165 cm
Omistaja allu VRL-11701 Kasvattaja Defective (VRL-12454)
Koulutustaso CIC4 (Ko Va A, Re 125 cm, Me 120 cm) ​Painotus Kenttäratsastus

​Ikääntyminen

3-vuotias 10.04.2016


Luonnekuvaus

Mäuschen, lyhemmin vain Maus, Hiirulainen ja erityisesti lempinimenä käytetty Maisa? Mitä tämän nimen kuuleminen tuokaan mieleen? Kenties mustankirjavan hullunvärisen hevosen, joka on luonteeltaan vähintään yhtä hullu. Tai ei nyt sentään, mutta jos tamman luonnetta pitäisi kuvailla jotenkin, tulisi ensimmäisenä varmasti mieleen sen hurjapäinen, jopa uhkarohkea meno maastossa. Miksi minä sitten hankin tälläisen maastohirmun? Oikeastaan juttu lähti siitä, kun ihastuin Defe käynnilläni kahteen erikoisemman väriseen maasto otukseen. Ostoslistallani oli jo pidempään kiillellyt kenttähevonen, siinä vaiheessa minun oli pakko alkaa tiedustella varsaa. Monen monta kuukautta, myöhemmin tuo pieni hurmaavan värinen otus oli minun. Mutta oliko se enää niin ihana?

​Maisa, jos kuka, on erittäin hellyyden kipeä, seurallinen ja lempeä tamma. Kipakkuus ei sentään ole sen luonteeseen emältä periytynyt, ainoastaan omalaatuinen rohkeus. Tamma on tallissakin aina tunkemassa turpaansa kalterien välistä jonkun vain kävellessä ohitse. Jos se olisi koira, heiluisi sen häntä varmasti tiuhaan aina, kun ihminen olisi näköpiirissä. Harjaus hetket sujuvat oikein mainiosti tamman kiehnätessä kyljessä ja tyrkyttäessä parhaita rapsutuspaikkojaan. Sen jopa voisi kuvitella kehräävän mielihyvästä, niin tyytyväinen se on harjaushetkistään. Muutenkin tamma on helppo hoitaa; se seisoo kiltisti varustaessa, loimittaessa, kavioita puhdistaessa, kengittäessä, klipatessa.. Tietysti Maisalla on se toinen puolikin, se kun osaa heittäytyä herkkikseksi juuri kun sitä puolta tammasta vähiten kaipaisi.

Tarhaan ja kentälle tallin pihassa tamman voi taluttaa hyvin huolettomasti, mutta mikäli ollaan maastokävelyllä tai kilpailupaikalla, on turvallisempi ottaa varman päälle. Maisa osaa kulkea hyvin narun päässä ja tietää tarkkan kunnioittaa ihmistä, mutta siinä vaiheessa kun jonkun rakki juoksee irtonaisena tai edessä on vilisevä kilpailupaikka, jyrää se aivan yhtä helposti kuin alkujaan kulkeekin narun päässä. Erityisesti vieraissa paikoissa kiinnittää Maisa kaikkiin pieniinkin asioihin huomioita, vaikka kotona ne olisivatkin OK.

Mitä sitten Maisan ratsastettavuuteen tulee, tamma on herkkä, rohkea ja eteenpäinpyrkivä. Sillä on luonnollinen halu miellyttää ratsastajaansa, mutta pieni pilkahdus löytyy myös emän kipakkaa luonnetta; hevonen ei voi sietää ratsastajaa, joka on koko ajan sen suussa kiinni. Tamma tekee aina parhaansa. Jos jokin asia on sille tuntematon, yrittää se usein ehdottaa jo osaamiaan juttuja, mutta kuuntelee myös ratsastajan pyyntöjä. Maisa on herkkä pohkeelle ja istunnalle, mutta erityisesti ohjalle. Hevonen loistaa etenkin taivutuksissa, kuten avo- ja sulkutaivutuksissa, sen sijaan takaosakäännöksistä se ei jostain syystä pidä.

Hypätessä Maisan ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu sen rohkeus. Tamma hyppää rohkeasti mitä vaan, mitä sen eteen laitetaan. Ikäviin puoliin kuuluu Maisan vauhti; tamma kiitää niin kovaa kuin vain ratsastaja sen päästää menemään. Tämä ei oikeastaan ole niin ikävä puoli isommilla esteillä osaavan ratsastajan kanssa, mutta tästä johtuen kaikki eivät sovikaan Maisan selkään. Viimeisin virhe on vetää tammaa ohjista, sillä tällöin se rupeaa vain heittelemään päätään ja pahimmassa tapauksessa saattaa jopa alkaa hyppimään pystyyn. Istunnalla onkin tamman ratsastuksen kannalta erittäin suuri merkitys.

Maisalla on mitä mainioin maastoratsu. Se on melko varma ja rohkea maastoillessa. Ainakin köpötellessä tamman parhaat puolet korostuvat, laukatessa se ei osaa hallita vauhtiaan. Maisan laukka tarkoittaa oikeata maastolaukkaa, tamman mielestä koottu laukka kuuluu vain valkoisten aitojen sisäpuolella. Varsinaisella maastoradalla läikikäs onkin oikea peto. Sen kaviot kiitävät maata pitkin eteenpäin ja mieli loikkaa jo ennen lähtöä ensimmäisen esteen yli. Tamma on totisesti maastoratsu, eikä tunnu antavan kanssa kilpailijoille tuumaakaan saumaa. "Kun radalla kerran ollaan, niin meennään eikä meinata!"

Tamman mielestä kuljetusvaunu on hirveä peltihirviö, sillä löytyy kyseisestä kapistuksesta omat mielipiteet. Ehkä vähän periaatteenkin vuoksi Maisaa on turha yrittää maanitella vaunuun. Millä tammaa sitten kuljetetaan kilpailuihin? Kuljetusauto on neidin mieltymyksiin sopivampi, mitä isompi sen parempi. Autot on Maisalle täysin okei ja niihin se kulkeekin ihan nätisti, seisoo kuljetuksen ajan rauhassa ja tulee lopuksi kuljetusautosta poiskin nätisti. Kilpailupaikoilla ja erityisesti vieraissa paikoissa leidi on ihan vauhdissa, tutkii kaikkea ja tekee ympäristöstä omia päätelmiään kaiken aikaa.

Sukutaulu

i. Shadow's Woo-Woo
FWB, rnkrj, 164 cm
ii. Verbrose Baroqve Solo iii. Beloved Butcher ​KERJ-I
iie. Libertia Floreana Solo
ie. Novella von Gateaway iei. Warcraft Swa ERJ-I
iee. Suprant Novelle
e. Delicate Scarabeo
​FWB, vkko, 165 cm
ei. Oldsfell's Alfa Romeo eii. Oldsfell's Alfie ERJ-III
eie. Oldsfell's Snow White ERJ-II
ee. Delicate Clementina eei. Delicate Radiant ​EV-II
eee. Carambola Feig

Jälkeläiset

Kilpakalenteri

​Päiväkirja & Valmennukset

​Hevosen kuva © Bob Haarmans​

Tämä on virtuaalitalli  This is a virtual stable

Tämä on virtuaalihevonen ☆ this is a virtual horse

©2019 Diverso Team - suntuubi.com